GE.Berggrund 1:50000 - 1:250000

GE.Berggrund 1:50 000 - 1:250 000 är en förenklad och transformerad version av SGUs berggrundsinformation i skala 1:50 000 - 1:250 000 och överensstämmer med Inspire dataspecifikation för tema Geologi genom kodning enligt GeoSciML 3.2. Data representeras i en tvådimensionell modell av berggrundens överyta, som beskriver identifierade geologiska enheters geometri, det material som bygger upp enheterna och geologiska händelser som de genomgått. I modellen ingår även strukturer som förkastningar och veck i berggrundens överyta. Modellen bygger på geologiska fältobservationer i kombination med tolkning av analysresultat och geofysiska data. Kartläggningen har skett från början av 1960-talet med olika metoder, olika observationstäthet och för olika presentationsskalor. Detta gör att det finns stora skillnader i kvalitet inom produkten, både vad gäller lägesnoggrannhet och informationsinnehåll. De skillnader i karteringsmetod som tillämpats vid kartläggningen redovisas genom att informationen har märkts med avsedd presentationsskala.


Ladda ner data i SWEREF-99 TM (GML i zip format)


GE.Berggrund.50000-250000 i SWEREF-99 TM


Ladda ner data i ETRS-89 (GML i zip format)


GE.Berggrund.50000-250000 i ETRS-89

Vad är det här?

När du klickar på knappen ”Länk till nedladdning” sparas en .zip-fil i din dator. Du kan använda ett GIS-program, eller valfritt webbGIS från Länsstyrelsen, för att öppna filen och titta på den i en karta.

Här finns en lista över länsstyrelsernas webbGIS

Öppna ett webbGIS och gör så här:

  1. Klicka på knappen ”lägg till data” uppe till höger (1).
  2. Klicka på fliken ”Fil” i panelen som öppnas (2).
  3. Klicka på knappen ”Bläddra” (3).
  4. Navigera till filen du nyss laddade ned och klicka på ”öppna”.

När filen lästs in står filens namn och antal objekt som den innehåller i botten av panelen (4). Då kan du stänga panelen och i stället titta i lagerlistan (5). Där finns nu lagret som du lagt till.

Observera att lagret försvinner när du stänger ned WebbGiset. Vill du titta på det igen behöver du alltså lägga till det på nytt.

Fullständig manual för länsstyrelsernas webbGIS